Geithner popřel, že by tajil údaje o dohodách mezi AIG a bankami

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 27. ledna (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner popřel, že by tajil informace o dohodách za miliardy dolarů ze státní pomoci mezi pojišťovacím gigantem American International Group (AIG) a velkými bankami. Napsala to dnes agentura AP.

Ve výpovědi připravené pro dnešní slyšení před kongresovým výborem Geithner uvedl, že nehrál žádnou roli v rozhodování o tom, co se o podmínkách finančních transakcí zveřejní.

Výbor pro dohlížení nad činností Sněmovny kritizuje Geithnera za kroky kolem sporné záchrany AIG. Podle výboru stála tato rozhodnutí americké daňové poplatníky miliardy dolarů zbytečně navíc.

Dozor nad státní pomocí uvádí, že měl Geithner, tehdy v pozici prezidenta newyorské pobočky Fedu, žádat od bank ústupky. Zákonodárce znepokojily e-maily, podle nichž představitelé newyorského Fedu žádali, aby dohody zůstaly tajné, napsala agentura AP.

Výbor si vyslechne i Geithnerova předchůdce ve funkci, Henryho Paulsona. Předseda Fedu Ben Bernanke dnes uvedl, že se jednání AIG s protistranami neúčastnil přímo. Zodpovědnost tak převedl na newyorskou pobočku centrální banky, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK