OMV: Když nebude o plynovod Nabucco zájem, výstavba nezačne

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 27. ledna (ČTK) - Pokud nebude o plánovaný plynovod Nabucco dostatečný zájem, jeho výstavba nezačne. Řekl to dnes šéf rakouské energetické společnosti OMV Werner Auli. OMV je jedním z partnerů konsorcia, které má výstavbu projektu realizovat. Nabucco má ale silnou podporu Evropské unie.

"Letos začneme zjišťovat zájem o využití kapacity plynovodu. Buď zájem bude, anebo ne. Když ne, Nabucco stavět nebudeme, to je jednoduché. Jsme obchodní společnost, žádná instituce. Když nebude poptávka, plynovod nepostavíme," řekl Auli, jehož cituje agentura Reuters.

Konsorcium Nabucco tvrdí, že poptávka po kapacitě plynovodu je značná, což Auli uznává. Řekl ale, že konečné slovo bude mít trh. Auli dodal, že firmy začnou předkládat nabídky na využití kapacity plynovodu zhruba od července do října. Rozhodnutí, zda se Nabucco stavět bude, či ne, by mělo padnout do konce letošního roku.

Nabucco sídlí ve Vídni a vedle OMV jsou členy konsorcia bulharský podnik Bulgargaz, turecký Botas, německý RWE, maďarský MOL a rumunský Transgaz. Nabucco má především snížit závislost Evropské unie na dovozu plynu z Ruska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK