Euro kvůli Řecku kleslo na šestiměsíční minimum vůči dolaru

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 27. ledna (ČTK) - Euro se dnes propadlo na šestiměsíční minimum vůči americkému dolaru kvůli přetrvávajícím obavám ohledně rozpočtových problémů v Řecku. Investoři nyní čekají na rozhodnutí americké centrální banky (Fed) o nastavení měnové politiky.

Kolem 15:45 SEČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,4045 USD. Během dne se propadlo až na 1,4022 USD, tedy na nejnižší úroveň od konce července. Vůči japonskému jenu kurz jednotné evropské měny klesl až na devítiměsíční minimum 125,20 JPY, napsala agentura Reuters.

Řecko se dostalo do těžkých potíží se zadlužením na konci loňského roku, kdy mu kvůli odhalením výrazně vyšších rozpočtových deficitů snížily úvěrová hodnocení všechny tři hlavní světové ratingové agentury. To na finančních trzích vyvolalo obavy z platební neschopnosti země a v Evropské unii strach z poškození pozice eura.

Všeobecně se očekává, že Fed dnes ponechá úrokové sazby beze změny na historickém minimu nula až 0,25 procenta. Investoři budou nicméně pozorně sledovat doprovodné sdělení Fedu, aby si učinili lepší představu o vyhlídkách ekonomiky Spojených států a načasování budoucího zvýšení úrokových sazeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK