Spor mezi Ruskem a Běloruskem o dodávky ropy se blíží ke konci

27.01.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 27. ledna (ČTK) - Rusko a Bělorusko se blíží k vyřešení sporu o dodávky ropy a zřejmě i brzy podepíší novou smlouvu. Novinářům to dnes řekl první místopředseda ruské vlády Igor Šuvalov. Výsledky jednání jsou podle něj příznivé a smlouva by mohla být podepsána dnes. Zdroj agentury Reuters ale řekl, že smlouva už možná podepsána byla.

"Máme výsledek a je příznivý," řekl Šuvalov. Na otázku, zda by mohla být smlouva podepsána ještě dnes, řekl, že v to doufá. Podle Reuters ale mohla být jeho slova jen vedena snahou zmírnit obavy, že spor mezi oběma zeměmi by mohl ohrozit plynulost dodávek ropy do Evropské unie.

Spor mezi Ruskem a Běloruskem pozorně sleduje hlavně Polsko s Německem, které dostávají ruskou ropu severní větší ropovodu Družba. Právě ta jde přes Bělorusko. Pokud by se spor vyhrotil, mohla by se opakovat situace ze začátku roku 2007, kdy se kvůli podobnému sporu snížil objem ropy určené k tranzitu do západní Evropy.

Severní část ropovodu Družba dodává přibližně desetinu objemu ropy, která se do Evropy dostává z oblasti západní Sibiře. Nynější spor mezi Moskvou a Minskem plynulost dodávek ropy určené k tranzitu do zemí západní Evropy zatím neovlivnil.

Spor nicméně způsobil, že běloruské rafinerie nedostávají z Ruska takový objem ropy, jaký by podle smluv dostávat měly. Bělorusko má jen dvě velké rafinerie, v nichž se zpracovává ruská ropa. Ruská společnost Transněfť, která přepravu ropy zajišťuje, o víkendu do Běloruska dodala jen asi 15.000 tun ropy. Dohoda na první čtvrtletí přitom stanoví, že Bělorusko má dostávat asi 50.000 tun ropy denně.

Jednání o nových podmínkách dodávek ropy mezi oběma zeměmi vázla už od začátku roku. Jádrem sporu je výše cel, která má Bělorusko platit za odběr ruské ropy a reexport produktů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK