ÚOHS zrušil zakázku Znojma na parkovací systém za 170 mil. korun

17.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno/Znojmo 17. února (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil kvůli chybám zadání zakázky města Znojma na parkovací systém ve městě v předpokládané hodnotě 170 milionů korun. ČTK to dnes řekl předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj. Proti prvostupňovému rozhodnutí úřadu se může radnice odvolat, anebo rovnou zadat zakázku znovu.

"Město pochybilo tím, že provedlo úpravy v uveřejněném oznámení o zakázce, aniž by přiměřeně prodloužilo lhůtu pro podání nabídek," uvedl Rafaj.

Město zakázku vyhlásilo loni 3. dubna, 13. května pak podle úřadu podstatným způsobem změnilo své požadavky na kvalifikační předpoklady zájemců. Lhůtu pro doručení žádostí o dokumentaci však radnice ponechala do 14. května a lhůtu pro podání nabídek do 26. května.

Tak krátké prodloužení lhůt je podle Rafaje nepřijatelné. "Tím, že zadavatel přiměřeně neprodloužil lhůtu pro podání nabídek a odpovídajícím způsobem neprodloužil lhůtu pro doručení žádostí o dokumentaci, omezil okruh možných dodavatelů, kteří mohli podat nabídku," uvedl předseda úřadu. Případný zájemce měl tak například jen den na to, aby se o prodloužení lhůty dozvěděl a o dokumentaci požádal.

Ještě výrazně horší situace nastala podle Rafaje pro ty firmy, které by chtěly podat svoji nabídku na základě opraveného oznámení Znojma v Úředním věstníku Evropské unie. To bylo zveřejněno až 15. května. Tyto firmy tak již nemohly požádat zadavatele o poskytnutí dokumentace vůbec, neboť lhůta pro podání žádostí o dokumentaci skončila o den dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK