MMF prodloužil Lotyšsku úvěrovou smlouvu a schválil další splátku

18.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. února (ČTK) - Mezinárodní měnový fond prodloužil ve středu Lotyšsku úvěrovou smlouvu o devět měsíců do konce roku 2011, aby zemi pomohl splnit cíle pro přijetí eura. Fond rovněž Lotyšsku schválil uvolnění další úvěrové splátky 200 milionů eur (zhruba 5,2 miliardy Kč).

MMF tak již ze svého úvěru 1,7 miliardy eur uvolnil Lotyšsku jednu miliardu. Půjčka MMF je součástí úvěrového balíku 7,5 miliardy eur z konce roku, který Lotyšsku vedle MMF poskytly Evropská unie, Světová banka, Česká republika a skandinávské země.

Šéf mise MMF v Lotyšsku Mark Griffiths uvedl, že cíl vlády vstoupit do roku 2014 do eurozóny je "dobrou strategií" a program fondu tento záměr podpoří. "Pomůže nám to rozprostřít finanční podporu přes delší období," řekl Griffiths pro publikaci fondu IMF Survey.

Lotyšsko bylo velmi tvrdě postiženo globální finanční krizí minulých dvou let a těžkým ekonomickým propadem a bez pomoci fondu a dalších by se obešlo jen stěží. Česká republika přispěla k pomoci Lotyšsku 200 miliony eur, žádné peníze však zatím neposlala, protože konkrétní smlouvu zatím obě země nepodepsaly. Český ministr financí Eduard Janota nedávno vyjádřil obavy, zda bude Lotyšsko schopno úvěr splatit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK