TomTom zvýšil zisk za poslední loňské čtvrtletí o sedm procent

18.02.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 18. února (ČTK) - Nizozemský výrobce navigací TomTom zvýšil meziročně zisk za poslední loňské čtvrtletí o sedm procent na 75 milionů eur (asi 1,9 miliardy korun). Překonal tím odhady finančního trhu a akcie mu v jednu chvíli vzrostly až o 12 procent, poté ale zmírnily zisk na 5,5 procenta při ceně 5,74 eura.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadovali čtvrtletní profit společnosti na 44 milionů eur. Čtvrtletní tržby společnosti vzrostly o jedno procento na 533 milionů eur; ve výsledku se projevil zejména prodej osobních navigací.

Akcie společnosti od loňského října klesají a dostaly se na polovinu tehdejší ceny. Způsobily to společnosti Google a Nokia, které nabídly majitelům chytrých mobilních telefonů mapy ke stažení bezplatně. Podle některých obchodníků by dnešní růst akcií mohl znamenat obrat postoje investorů k lepšímu.

Manažer Maarten Geels ze společnosti Eureffect, který akcie TomTomu spravuje pro klienty, ale o jistotách podnikatelského modelu firmy pochybuje. "Když máte pekařství a někdo naproti začne rozdávat pečivo zadarmo, dlouho podnikat nebudete," citovala ho agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK