Japonské akcie mírně oslabily, zisků se vzdalo také euro

09.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 9. března (ČTK) - Japonské akcie zastavily silný růst a sestoupily z šestitýdenního maxima, na němž se jejich hlavní index ocitl v pondělí. Za poklesem ale byla především snaha části investorů vybrat zisky, celkově příznivá nálada z konce minulého týdne se udržela. Na devizových trzích se zisků vzdalo také euro.

Hlavní index Nikkei 225 si odepsal 18,27 bodu a den uzavřel slabší o 0,17 procenta na hodnotě 10.567,65 bodu. Smazal tak pouze nepatrnou část z asi čtyřprocentního zisku, který nabral během předchozích dvou dnů. Širší index Topix klesl o 0,3 procenta na 924,38 bodu.

Ve ztrátách pokračovaly akcie Fujitsu, což je největší japonský podnik se specializací na poskytování služeb v oblasti informačních technologií. Investoři mají obavy, že spor s bývalým šéfem kvůli jeho náhlé rezignaci v loňském roce může ohrozit snahu firmu o restrukturalizaci.

Na devizových trzích zisky neudrželo euro, vzhůru se vydal japonský jen, zatímco problémům se nevyhnula britská libra. Investoři prodávali také měny s vysokým úročením, o které byl zájem v pondělí. Podle některých informací je za růstem japonského jenu částečně snaha japonských exportérů repatriovat před koncem fiskálního roku zisky ze zahraničí.

Britská libra nejvíce reagovala na horší data o vývoji ekonomiky, vliv ale měla i zpráva ratingové agentury Moody's Investors Service. Ta uvedla, že Británie má před sebou dilema, jak podpořit svůj bankovní sektor.

Euro k jenu oslabilo o 0,4 procenta na 122,59 JPY, a sestoupilo tak z dvoutýdenního maxima 123,90 JPY, kde bylo v pondělí. Vůči dolaru se kurz eura snížil o 0,1 procenta na 1,3615 USD. Libra k dolaru si odepsala 0,3 procenta na 1,5014 USD, vůči jenu oslabila asi o 0,7 procenta a uzavřela na 135,08 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK