Phillips-Van Heusen koupí za 3 miliardy USD rivala Tommy Hilfiger

15.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. března (ČTK) - Americká společnost Phillips-Van Heusen koupí za zhruba tři miliardy dolarů (asi 55,8 miliardy Kč) svého domácího rivala Tommy Hilfiger. Firma část kupní ceny uhradí svými akciemi, zbytek zaplatí v hotovosti. Hlavním smyslem chystané akvizice je posílit vliv na trzích v Evropě a v Asii. Obě firmy se specializují na prodej oděvů, obuvi a dalších doplňků.

Firma uvedla, že transakce by se měla začít příznivě projevovat na hospodaření hned po jejím dokončení. Díky akvizici by Phillips-Van Heusen chtěl ročně ušetřit na nákladech asi 40 milionů dolarů (téměř 744 milionů Kč).

Akcie Phillips-Van Heusem na zprávu reagovaly silným růstem. Na začátku obchodování na burze v New Yorku si připisovaly zisk asi 15 procent a dostaly se až na roční maximum 54,64 USD. Později zisk zmírnily na zhruba 12 procent a pohybovaly se kolem 53,50 USD.

Majitelem značky Tommy Hilfiger je americká společnost soukromého kapitálu Apax Partners. Ta firmu zcela ovládá, Tommy Hilfiger žádné akcie na burze nemá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK