Senát možná umožní přijetí zákona o audiovizuálních službách

16.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. března (ČTK) - Senát možná umožní přijetí zákona o audiovizuálních službách, kvůli jehož absenci hrozí Česku sankce ze strany EU. Senátní kulturní výbor dnes sice podobně jako mediální komise normu nedoporučil schválit. Pro byla jen většina levice, která je v horní komoře v menšině. Občanští demokraté, kteří se kvůli výhradám k některým pasážím zákona hlasování zdrželi, ale nenavrhli zamítnutí ani změny normy.

Pokud se stejně zachová Senát jako celek, zákon poputuje k podpisu prezidenta jako přijatý po uplynutí měsíční lhůty, kterou podle ústavy horní komora na projednání zákonů má.

Předmětem výhrad jsou pasáže zákona, které podle Richarda Svobody (ODS) zruší regulaci křížení vlastnictví a umožní soustředit veškerou moc nad trhem s elektronickými komunikacemi do jedněch rukou. Zákon by prý umožnil, aby jeden provozovatel vysílací sítě mohl šířit veškerý signál pro rozhlas a televizní vysílání. Zároveň by prý umožnil vlastnicky propojit provozovatele sítě a vysílání. Ministerstvo kultury ale poukazuje na to, že koncentraci vlastnictví v médiích dostatečně brání současný zákon o rozhlasovém a televizním vysílání.

Za diskutabilní označil Svoboda také tu část zákona, která má svěřit radě pro rozhlasové a televizní vysílání dohled nad pořizováním filmů například prostřednictvím internetu. Podle Svobody je to už dostatečně ošetřeno v trestním zákoníku. Náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková podotkla, že se to týká pořizování filmů z půjčoven. Zákon se podle ní nijak nesnaží o regulaci internetu.

Pro vysílání na internetu by nově měla platit stejná pravidla jako pro televize. Podle EU proto, aby televizní vysílání nebylo proti zatím neregulovanému videu na webu v nevýhodě a aby i na internetu byli spotřebitelé chráněni. Rada pro vysílání, která dohlíží na televize a rádia, by proto měla regulovat i video na internetu. Při rozhodování by ale měla přihlížet k verdiktům komise, kterou si weboví vydavatelé ustavili.

Debata se vedla i o povinnosti podnikatelů platit Českému rozhlasu poplatek za služební mobilní telefony, pokud umožňují příjem rozhlasového vysílání. Smolíková poznamenala, že tato povinnost fakticky platí už nyní, nově by firmy a podnikatelé měli platit jen za jeden telefon. Svoboda to ale pokládá jen za cestu, jak zpoplatnit tyto přístroje a zvýšit příjmy Českého rozhlasu až o jednu miliardu korun. Smolíková na poznámku místopředsedy výboru Jana Hálka (ODS) připustila, že by se zákon mohl navíc vztahovat i na notebooky.

Senát bude o zákonu, který má také umožnit vysílání reklamy na konkrétní výrobek v ději televizního filmu či seriálu, rozhodovat na schůzi začínající ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK