Kongres schválil první z řady zákonů na podporu zaměstnanosti

17.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. března (ČTK) - Americký Senát dnes definitivně schválil program daňových úlev pro zaměstnavatele a výdajů na dálnice za 17,6 miliardy dolarů (325 miliard Kč) a poslal jej k podpisu prezidentu Baracku Obamovi. Je to první z několika plánovaných zákonů, jimiž chtějí demokraté snížit úporně vysokou nezaměstnanost.

Zákon zahrnuje úlevy na odvody za zaměstnance v hodnotě 13 miliard dolarů těm zaměstnavatelům, kteří přijmou nové zaměstnance. Poskytuje podporu pro státní a místní stavební dluhopisy a prodlužuje financování federálního fondu výstavby dálnic.

Vládnoucí demokraté prosazovali návrh, který chtěl podpořit zaměstnanost až 155 miliardami dolarů. Vzhledem k obavám z katastrofálně vysokého rozpočtového deficitu však Senát tento program smetl ze stolu.

Demokraté, kteří před listopadovými volbami do Kongresu hromadně ztrácejí podporu voličů, se snaží veřejnost přesvědčit, že usilují o snížení nezaměstnanosti. Ta je téměř tři čtvrtě roku od skončení hlubokého ekonomického poklesu stále ještě velmi vysoká a její míra nyní dosahuje 9,7 procenta. Obama označil řešení nezaměstnanosti v letošním roce za svou hlavní prioritu.

Od začátku recese v prosinci 2007 zaniklo v ekonomice asi 8,5 milionu pracovních míst, přestože Obamova vláda loni prosadila obří podpůrný "balíček" v rozsahu 863 miliard dolarů. Vláda sice tvrdí, že stimulační program "vytvořil nebo zachránil" až dva miliony pracovních míst, ekonomové a novináři včetně průzkumu agentury AP však taková tvrzení zpochybňují a označují je za zcela neprůkazná.

Nezaměstnanost v USA je nyní v každém případě mnohem vyšší, než před jakou Obamova administrativa na počátku loňského roku varovala v případě, že nebude schválen její stimulační plán.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK