Vedení British Airways bude opět jednat s odbory o zrušení stávky

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. března (ČTK) - Vedení britské letecké společnosti British Airways dnes bude znovu jednat s předáky odborového svazu palubního personálu Unite a podnikne tím poslední pokus o odvrácení třídenní stávky, která má začít v sobotu. Šéf Unite Tony Woodley po čtvrtečních rozhovorech prohlásil, že na obou stranách je dobrá vůle, a vyjádřil přesvědčení, že dohody o řešení sporu o mzdy a pracovní podmínky bude dosaženo včas.

Šéf British Airways Willie Walsh jednal s Woodleym již ve čtvrtek, před půlnocí však byly rozhovory přerušeny a odloženy na dnešek. Unite slíbila, že odvolá stávku 12.000 svých členů, pokud firma vrátí na stůl nabídku, kterou minulý týden stáhla. I kdyby však byla dohoda na poslední chvíli dosažena, nic by to nezměnilo na tom, že firma již některé lety zrušila.

Odboráři bojují stávkou proti úsporným opatřením, která mají vlajkovému přepravci ušetřit desítky milionů liber a zajistit její přežití v době slabé poptávky a zvýšené konkurence. Odboráři už mají připravenu další stávku, která je plánovaná na 27. března a trvat má čtyři dny, v době těsně před dopravně rušnými velikonočními svátky.

Pokud se stávka uskuteční, zkomplikuje to pozici premiéra Gordona Browna před volbami, které se mají konat za pár týdnů. Unite je s vládními labouristy úzce spjata a je největším finančním sponzorem strany. Brown označil stávku tento týden za neoprávněnou a vyzval obě strany k řešení sporu.

Šéf opozičních konzervativců David Cameron obvinil Browna z toho, že není schopen se odborům postavit, protože když přijde na věc, jedná v jejich zájmu, a nikoli v zájmu země. Srovnal to se situací druhé poloviny 70. let minulého století, kdy nepřetržité stávky ochromovaly celou zemi. To na dlouhou dobu odvrátilo britskou veřejnost od labouristů, kteří si s akcemi svých spojenců nedokázali poradit.

Vedení aerolinek by chtělo přepravit alespoň 60 procent cestujících, kteří na dny stávek 20. až 22. března mají koupené letenky. Walsh v dnešních celostránkových inzerátech v novinách sděloval, že během stávky bude pracovat "podstatné množství" zaměstnanců palubního personálu; firma také na posty stávkujících školí pracovníky dočasně převedené odjinud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK