EADS možná podá novou nabídku na tankovací letadla pro USA

19.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Frankfurt 19. března (ČTK) - Evropská strojírenská skupina EADS možná podá novou nabídku na dodávku tankovacích letadel pro americkou armádu. Firma uvedla, že pokud nabídku předloží, musí si být jista, že má reálnou šanci na úspěch. Pentagon zájem EADS vítá a je ochoten prodloužit i konečný termín pro podání nabídek. EADS z tendru minulý týden odstoupila kvůli podezření, že podmínky tendru favorizují konkurenci.

Pentagon původně požadoval, aby zájemci podali konečnou verzi nabídky do 10. května. EADS si prodloužení tohoto termínu klade za jednu z podmínek, pokud má do soutěže znovu vstoupit. Ochota Pentagonu termín prodloužit je podle EADS pozitivní známkou toho, že americké ministerstvo obrany stojí o konkurenční prostředí.

Tendr na tankovací letadla patří k nejlukrativnějším zakázkám poslední doby. Spojené státy jsou ochotny za nákup letadel, která jsou schopna doplňovat za letu palivo větším strojům, utratit asi 50 miliard dolarů (zhruba 936 miliard Kč). Hlavním konkurentem EADS je americký výrobce letecké techniky Boeing.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK