Prezident podepsal zákon na vydání dluhopisů ke krytí rozpočtů

22.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. března (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal dva zákony, které umožní vydat dluhopisy na krytí části schodku loňského rozpočtu a na krytí letošního rozpočtového schodku. Celkem tak vláda bude moci vydat dluhopisy za rekordních 167 miliard korun.

Na krytí schodku loňského rozpočtu vláda nyní může vydat dodatečné dluhopisy za 14 miliard korun. V loňském roce měl deficit státního rozpočtu být původně 38 miliard korun, ale nakonec kvůli hospodářské krizi a výpadku příjmů vzrostl na 192 miliard korun.

Peníze z těchto dluhopisů potřebuje stát formálně zaúčtovat do státního závěrečného účtu za rok 2009. Tyto peníze totiž už musel v závěru loňského roku použít k zákony stanoveným výdajům na důchody, politiku nezaměstnanosti, nemocenské dávky a na závazky z dluhové služby.

Druhý zákon, který dnes prezident podepsal, umožní vládě vydat další dluhopisy za 153 miliard korun na krytí letošního rozpočtového schodku, který má být celkově ještě o deset miliard vyšší. Celkem tak vláda bude moci vydat dluhopisy za rekordních 167 miliard korun.

Státní dluh by v důsledku vydání dluhopisů podle předpokladu vlády měl vzrůst ke konci roku na 1,34 bilionu korun. Úroky z tohoto dluhu by měly vzrůst až na zhruba 60 miliard korun. To přibližně odpovídá například výdajům ministerstva vnitra nebo dopravy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK