Britská ekonomika vzrostla ve čtvrtletí o 0,4 procenta

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. března (ČTK) - Britská ekonomika rostla ve čtvrtém čtvrtletí rychleji, než se původně čekalo. Statistický úřad dnes uvedl, že hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím kvartálem stoupl podle konečných údajů o 0,4 procenta, únorová revize počítala se zvýšením HDP o 0,3 procenta. Meziročně ekonomika klesla o 3,1 procenta a za celý rok 2009 se HDP snížil o 4,9 procenta po růstu po 0,5 procenta v roce 2008.

Statistici tak potvrdili, že se britská ekonomika v závěru loňského roku vymanila z recese. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že růst zůstane na 0,3 procenta. K revizi přispěl lepší výkon služeb, stavebnictví a zemědělství.

Britská ekonomika klesala šest čtvrtletí za sebou, což byla nejdelší nepřerušená vlna poklesu od začátku měření v roce 1955. Dosavadní recese tak byla mnohem horší než předchozí recese z počátku 80. let a 90. let minulého století. Politici rovněž očekávají, že ekonomice bude trvat dlouhou dobu, než se vrátí na úroveň z období před krizí, napsala agentura Reuters.

Britskou ekonomiku těžce poškodila globální úvěrová krize kvůli jejímu obrovskému finančnímu sektoru. Vláda musela poskytnou velkým bankám pomoc v objemu mnoha miliard liber. HDP se za 18 měsíců recese propadl o šest procent a hodnota ztracené produkce dosáhla 100 miliard liber (2,8 bilionu Kč). Propuštěno bylo 1,3 milionu osob a nezaměstnanost stoupla na 7,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK