Věřitelé Kordárny schválili plán reorganizace, vynese 820 mil. Kč

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. března (ČTK) - Věřitelé Kordárny z Velké nad Veličkou na Hodonínsku dnes v Brně schválili plán reorganizace a prodej předního výrobce technických tkanin firmě Cefeus Capital z investiční skupiny JET Investment. Novinářům to dnes po schůzi věřitelů sdělil generální ředitel Kordárny Radim Valas. Celkový výtěžek odhaduje na 820 milionů korun, což je jednou tolik, než by věřitelé obdrželi v konkurzu z prodeje podle znaleckého posudku. Celkové závazky společnosti přesahují pět miliard korun.

Reorganizací Kordárny se řeší úpadek pěti společností v Česku a na Slovensku. Klíčovým bodem dnes schváleného plánu je převod stěžejních aktiv, tedy továren, strojů a zázemí včetně certifikací, smluv se zákazníky, dodavateli a zaměstnanci, do nově vytvořené dceřiné firmy Kordárna Plus a její následný prodej společnosti Cefeus Capital.

"Součástí plánu je i prodej zhruba 200 bytů a podílu v polské dceřiné společnosti Bonitex. Převod Kordárny Plus je otázkou několika týdnů, peníze už v tuto chvíli máme na účtu. Nezajištění věřitelé budou uspokojeni v řádu osmi procent svých pohledávek, zajištění věřitelé pak v řádu 15,4 procenta," řekl ČTK Valas.

Kordárna je stěžejní firmou skupiny KORD, která patří k předním evropským výrobcům kordových tkanin běžně používaných v gumárenském průmyslu. Mezi zákazníky patří evropští a světoví výrobci pneumatik.

V roce 2007 zaměstnávala jihomoravská firma kolem 650 lidí, o rok později 538 a loni do začátku reorganizace snížila stavy na asi 400 zaměstnanců. Nyní ve firmě pracuje 370 lidí.

Souběžně s Kordárnou se uskutečnila i výběrová řízení na prodej slovenských společností skupiny KORD - Slovkord, Kordservice SK a Slovenský hodváb. Všechny tři firmy jsou také v insolvenci a budou rozčleněny do sedmi samostatných tematických majetkových balíčků. Vítězem výběrového řízení je stejně jako u Kordárny skupina JET Investment. Reorganizační plány těchto firem budou představeny příští týden.

Do skupiny dále patří slovenská společnost Texiplast a polská společnost Bonitex, které produkují technický textil pro dopravníkové pásy a geotextilie pro stavebnictví. Tyto firmy v insolvenci nejsou. Celá skupina zaměstnává kolem 550 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK