Akcie Applu jsou na rekordu; firma prý chystá iPhone pro Verizon

30.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. března (ČTK) - Akcie americké společnosti Apple dnes vystoupily na nový rekord. Proti předchozímu dni jejich cena vzrostla asi o dvě procenta a dostala se nad 237 dolarů. K výstupu na rekord akciím pomohla zprávu v ekonomickém listu The Wall Street Journal (WSJ). Podle ní Apple chystá nový iPhone, který bude ve Spojených státech fungovat v síti operátora Verizon Communications.

Apple uvádí na trh nový model přístroje iPhone každé léto, a to už tři roky za sebou. Až dosud ale byly všechny modely určené pro síť mobilního operátora AT&T. To se ale zřejmě změní, pokud se potvrdí zpráva WSJ. Apple podle listu vyvíjí nový model přístroje iPhone, který bude kompatibilní s platformou CDMA. Jinými slovy by takový přístroj fungoval v konkurenční síti.

Zástupci společnosti Apple se k informacím listu nevyjádřili, komentář odmítli i zástupci operátora Verizon. Akcie společnosti Verizon se ale také vydaly vzhůru a podobně jako akcie Applu si připisovaly více než dvě procenta. Dostaly se tak nad 31 dolarů. Naopak akcie AT&T jedno procento ztrácely a pohybovaly se mírně nad 26 dolary.

Spekulace o chystaném modelu přístroje iPhone, který bude fungovat i v síti konkurence, už mezi experty nějakou dobu kolovaly. AT&T je pro Apple v USA zatím jediným partnerem, a to od samého začátku, tedy od roku 2007, kdy se na trhu objevil první iPhone. Agentura Reuters v této souvislosti uvádí, že někteří uživatelé přístrojů iPhone si stěžovali na příliš nízkou kvalitu sítě AT&T.

O změně postoje uvnitř Applu svědčí i další informace. Společnost Pegatron, která je součástí tchajwanského výrobce netbooků Asustek, totiž podle zdroje agentury Reuters získala zakázky na výrobu přístroje iPhone, který bude rovněž fungovat na platformě CDMA. Pegatron by přístroje chtěl mít na trhu v příštím roce. Není ale jasné, zda právě tyto přístroje jsou připravované pro síť Verizon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK