Obama po 20 letech povolí novou těžbu u pobřeží USA

31.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 31. března (ČTK) - Americký prezident Barack Obama je připraven povolit těžbu ropy a zemního plynu u pobřeží amerického státu Virginie. Uvedla to dnes agentura Reuters. Mimo Mexický záliv to bude poprvé po více než 20 letech, kdy dají úřady povolení k těžbě u pobřeží USA. Dosud to nebylo možné kvůli obavám z ekologických škod.

Záměr povolit průzkum oblasti Obama oznámí dnes. Jedním z jeho hlavních motivů je snížit závislost Spojených států na dovozu ropy, krok by ale měl přispět i k tvorbě nových pracovních příležitostí.

Obama se teď snaží přesvědčit Kongres, aby pohnul s návrhem zákona, který řeší klimatické změny a ochranu ovzduší. Opozičním republikánům za to slíbil právě to, že bude otevřený k prodeji nových licencí k příbřežní těžbě ropy a plynu. Klade si však podmínku, aby se těžební firmy postaraly o ochranu pobřežních vod.

Obama dnes bude na vojenské základně v Marylandu hovořit o svých plánech a zmínit by se měl i o podrobnostech k nové příbřežní těžbě. Schůzky by se měl zúčastnit i ministr vnitra Ken Salazar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK