Škoda navrhla růst mezd o 2,5 procenta od dubna, odbory odmítly

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladá Boleslav 8. dubna (ČTK) - Jednání o nové kolektivní smlouvě v mladoboleslavské automobilce Škoda Auto nekončí. Poslední známý návrh firmy z minulého týdne hovořil o růstu tarifní složky mzdy o 2,5 procenta ihned od dubna, ani s tím však odboráři nesouhlasí a stále jsou připraveni na protestní akce. Informuje o tom dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář. Stávající kolektivní smlouva, jež byla o několik dní prodloužena, vyprší v pondělí 12. dubna.

Automobilka minulý týden předložila odborům v pořadí již čtvrtou nabídku. Zatímco ta předchozí hovořila o růstu tarifu od dubna o dvě procenta, od října pak o dalších půl procenta, poslední nabízí dvouapůlprocentní růst již od dubna. Zároveň zůstává nabídka jednorázové platby za duben 8000 korun. Tento návrh je ale stále pod hranicí, kterou si odbory určily jako minimální. Požadavek odborů ovšem není znám, obě strany uvalily na vyjednávání přísné informační embargo.

Týdeník nicméně uvádí, že pokud by firma přistoupila na tento nejnižší požadavek, odbory by uzavřely dohodu. V opačném případě hrozí největší české automobilce protestní akce. Původní kolektivní smlouva měla vypršet do konce března, byla však prodloužena do pondělí. Pro odbory je to však prý krajní termín. O výsledcích jednání v tomto týdnu zatím nejsou žádné informace.

Současná průměrná mzda dělníků v podniku je 26.500 Kč. Škoda Auto má asi 24.000 pracovníků, patří k největším zaměstnavatelům v Česku.

Jedno z nejbouřlivějších vyjednávání zažila největší česká automobilka před třemi roky. Odboráři tenkrát k prosazení svých požadavků použili několikahodinovou stávku.

Škodě Auto loni klesl čistý zisk o 68 procent na 3,46 miliardy korun. Tržby firmy se propadly o 6,2 procenta na 187,8 miliardy Kč. Dodávky zákazníkům mírně vzrostly o 1,4 procenta na rekordních 684.200 vozů. Letos by Škoda mohla dosáhnout dalšího prodejního rekordu, řekl v březnu předseda představenstva Reinhard Jung

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK