Bundesbanka prý začíná pochybovat o plánu pomoci Řecku

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 8. dubna (ČTK) - Německá centrální banka začíná pochybovat o plánu pomoci Řecku. Nelíbí se jí, že pokud by Řecko skutečně pomoc chtělo využít, Německo by zřejmě muselo do Atén rovnou poslat peníze. Napsal to dnes německý list Frankfurter Rundschau. Na pomoci Řecku se koncem března dohodla Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Dohoda spočívá v tom, že Řecko bude své problémy řešit samo. Pokud by se ale dostalo do tak vážných problémů, že nebude schopno si zajistit nové půjčky běžně na trhu, teprve pak by se aktivoval plán pomoci. A právě toho se Bundesbanka, tedy centrální banka Německa, teď obává.

Frankfurter Rundschau se odvolává na interní dokumenty z Bundesbanky, kde jsou prý obavy zřejmé. Bundesbanka existenci zmíněných interních dokumentů podle agentury Reuters potvrdila, zároveň ale dodala, že to není její oficiální stanovisko. Dokumenty prý připravil expert pouze jako první reakci na uzavřenou dohodu.

"Musíme si na to teprve vytvořit názor," řekl mluvčí centrální banky. Ve smlouvě z konce března je stanoveno, že pokud by se plán pomoci Řecku aktivoval, pak by jej bylo možné realizovat jen v případě, že s tím budou souhlasit všichni členové eurozóny. Řecko by totiž čerpalo jen bilaterální půjčky, část pomoci by šla od MMF.

Mluvčí německého ministerstva financí ve středu řekla, že německá vláda má v dohodnuté podmínky pomoci důvěru. O žádné změně těchto podmínek prý neuvažuje.

Řecko se i nadále potýká s vážnými problémy, do nichž se dostalo hlavně kvůli vysokým dluhům a opakovanému zkreslování statistických údajů o výši svého rozpočtového schodku. Země tak ztratila důvěru investorů a má značné problémy půjčit si na trhu další peníze. Země platí více než dvakrát vyšší úroky z nových půjček, než Německo. To je v rámci eurozóny považováno za nejspolehlivějšího dlužníka.

Řecko ve středu uvedlo, že jeho rozpočtový deficit za loňský rok dosahuje 12,9 procenta hrubého domácího produktu. To je asi dvakrát tolik, než země dříve uváděla, a více než čtyřnásobek tolik, co povolují pravidla Evropské unie. Atény slibují, že v letošním roce deficit srazí na 8,7 procenta HDP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK