Japonské akcie přerušily růst, euro kvůli Řecku dál ztrácí

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 8. dubna (ČTK) - Japonské akcie dnes přerušily růst a zamířily výrazně dolů. Hlavní index tak sestoupil z nejvyšších hodnot za zhruba rok a půl a většina analytiků předpokládá, že za poklesem je dlouho očekávaný výběr zisků. Na devizových trzích dál slábne kurz jednotné evropské měny euro, na které doléhají problémy Řecka.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes odepsal 124,63 bodu a den uzavřel poklesem o 1,10 procenta na hodnotě 11.168,20 bodu. Je to nejhlubší denní propad za více než měsíc. Širší index Topix klesl asi o jedno procento na 985,99 bodu.

K poklesu trhu ale přispěla i statistika, která ukázala nečekaný pokles zakázek na strojní zařízení. Dolů se proto vydaly akcie firem z příbuzných oborů, například výrobce robotů Fanuc. Oslabovaly ale také akcie vývozních firem, jako je elektrotechnická společnost Sony. Těm uškodil rostoucí kurz japonského jenu.

Průmyslové zakázky v soukromém sektoru v Japonsku v únoru klesly o 5,4 procenta, zatímco na trhu se čekal jejich růst o 3,7 procenta. Znamená to, že firmy nezačaly kapitálové výdaje zvyšovat tak výrazně, jak se očekávalo mezi analytiky.

"Očekávalo se, že objem strojních zakázek poroste. Toto, spolu s růstem kurzu jenu především vůči euru, tudíž odstartovalo určitý výběr zisků," sdělil šéf investiční strategie v makléřské společnosti Marusan Securities Takaši Ušio. Zatím je podle něj těžké říci, zda je to pouze bezvýznamná korekce, brzy ale začne výsledková sezona, a ta by měla být příznivá.

Na devizových trzích dál klesá euro, kterému škodí vývoj kolem Řecka. To se stále potýká s problémy kvůli vysokým dluhům. Zájem je i nadále o měny s vysokým výnosem, jako je australský dolar, jemuž navíc svědčí předpoklad dalšího zvýšení úrokových sazeb.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,3326 USD, během dne ale kleslo až na 1,3314 USD. Pohybuje se kolem dvoutýdenního minima a je velmi blízko březnovému dnu, které činí 1,3267 USD. Vůči jenu euro kleslo o 0,2 procenta na 124,24 JPY. Australský dolar k americkému zůstal bez větších změn na 0,9276 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK