Roman: ČEZ se soustředí na investice v ČR a na Slovensku

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Energetická společnost ČEZ se v příštích letech hodlá soustředit na investice v České republice a na Slovensku, a to zejména do jaderné energetiky. Naopak utlumí zahraniční expanzi. Uvedl to dnes server Týden.cz s odvoláním na vyjádření generálního ředitele ČEZ Martina Romana pro ekonomický list Financial Times (FT). ČEZ tak změní svou strategii minulých let, kdy masivně investoval v Bulharsku, Rumunsku, Polsku, Turecku a Albánii.

"Budeme mnohem méně investovat do nákupů firem než v minulých letech. Chceme se zaměřit na jaderné elektrárny a další investice v České republice a na Slovensku," řekl Roman.

ČEZ plánuje rovněž více investovat do teplárenství, kde hodlá získat významnou pozici. Investice ČEZ jsou podle FT vynuceny rostoucím ekonomickým a politickým tlakem.

Politické strany, zejména ČSSD, prý rozehrály volební kartu, která míří proti vysokým cenám elektřiny a monopolům. "Jiří Paroubek, lídr sociálních demokratů, kteří nyní vedou výzkumy veřejného mínění, zřetelně dává najevo nedostatek nadšení pro Romana," uvedl FT. Roman deníku řekl, že za svého působení v ČEZ zažil pět premiérů. Spekulace ohledně změn ve vedení ČEZ ale Paroubek odmítá.

Soutěž ČEZ na dodavatele dvou bloků v jaderné elektrárně Temelín již začala, přičemž následně by se mohl vybudovat pátý blok v Dukovanech a až dva bloky ve slovenských Jaslovských Bohunicích. Objem investice se odhaduje na zhruba 500 miliard korun, píše server.

V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025. Mezi zájemci o dostavbu jaderných elektráren je americký Westinghouse, francouzská Areva a ruský dodavatel Atomstrojexport, který vystupuje v konsorciu se společností Škoda JS a ruskou firmou Gidropress.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK