Pokles prodeje aut v Rusku prudce zpomalil díky šrotovnému

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. dubna (ČTK) - Tempo meziročního poklesu prodeje automobilů v Rusku v březnu prudce zpomalilo na sedm procent z únorových 32 procent díky spuštění programu šrotovného a lepším podmínkám na trhu. Oznámilo to dnes podnikatelské sdružení AEB. Dodalo, že v celém letošním roce očekává nárůst prodeje na 1,6 milionu vozů z loňských 1,47 milionu. V předchozí prognóze přitom počítalo pouze s nepatrným růstem na 1,5 milionu aut.

"V březnu jsme viděli značné oživení trhu," uvedl podle agentury Reuters místopředseda sdružení Martin Jahn. "Růst spotřebitelského optimismu není způsoben pouze tradičními sezonními faktory, ale rovněž zahájením programu šrotovacích pobídek," dodal.

Od 8. března lze při nákupu nového vozu smontovaného v Rusku získat prémii 50.000 rublů (zhruba 32.000 Kč) za odevzdání vozu staršího deseti let. Deset miliard rublů ze státního rozpočtu tak má podpořit prodej 200.000 nových aut. Zákazníci mají na výběr více než 60 modelů, včetně škodovek z továrny v Kaluze.

Prodej aut v Rusku se loni snížil o téměř polovinu a zaznamenal nejprudší propad z předních ekonomik. Rusko přitom ještě v roce 2008 bylo na nejlepší cestě stát se co do počtu prodaných aut největším trhem v Evropě. Poté však zemi prudce zasáhla finanční a ekonomická krize, která způsobila recesi, tisíce lidí připravila o práci a zhoršila přístup k úvěrům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK