Ministři USA a Číny jednali, kurz jüanu ve spekulacích roste

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking/Washington 8. dubna (ČTK) - Americký ministr financí Timothy Geithner se dnes na pekingském letišti krátce setkal s čínským vicepremiérem pro obchod a finance Wang Čchi-Šanem k rozhovoru o vzájemných hospodářských vztazích a globální ekonomice. Setkání se odehrálo v době, kdy sílí spekulace na téma možné změny čínské politiky směnného kurzu. Dohady o blížícím se posunu této politiky dnes výrazně posílily kurz jüanu a dalších asijských měn.

Krátké prohlášení ze schůzky obou státníků se nijak nezmiňuje o amerických obavách z čínských kurzových praktik, které vedou k napětí mezi oběma zeměmi. Podle činitele ministerstva financí ve Washingtonu se Geithner s Wangem sešli na 75 minut na terminálu pro VIP a každého doprovázel jeden asistent. Geithner se stavil v Pekingu po návštěvě Indie a již odletěl do Washingtonu.

Oba ministři rovněž mluvili o otázkách, které souvisejí s nadcházejícím zasedáním americko-čínského strategického a ekonomického dialogu. To se uskuteční ke konci května v Pekingu.

Na finančních trzích se rozvířily dohady, podle nichž Peking možná brzy oznámí dlouho očekávanou změnu kurzové strategie. List New York Times uvedl, že Peking velmi brzy oznámí "malou ale okamžitou" revalvaci měny a poté nechá jüan kolísat v širším rozpětí. Kurz jüanu v Šanghaji se dnes dostal na 6,8235 CNY za dolar, nejvýše od října 2009. Tříměsíční forwardové kontrakty na kurz dolaru k jüanu klesly nejníže od července 2008 a signalizovaly, že trh čeká pokles jüanu o jedno procento.

Čína od finanční krize v roce 2008 zachovává prakticky pevný kurz jüanu, což se setkává se stále silnější kritikou USA. Washington si stěžuje, že Peking drží uměle nízký kurz měny, aby dosáhl obchodních výhod pro své vývozce. Kongres znepokojený vysokou nezaměstnaností v USA a obřím americkým obchodním deficitem s Čínou nutí prezidenta Baracka Obamu, aby k Číně na poli obchodu a měny zaujal tvrdý postoj.

hp vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK