Řecký rozpočtový deficit v 1. čtvrtletí klesl o 40 procent

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 8. dubna (ČTK) - Deficit řeckého státního rozpočtu se za první čtvrtletí meziročně snížil o 40 procent na 4,3 miliardy eur (108 miliard Kč). Řecká vláda tak zatím letos plní rozpočtové cíle dohodnuté s Evropskou unií, sdělil dnes řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Ceny řeckých aktiv na finančních trzích však dnes pokračovaly v prudkém propadu a úroky z dluhopisů v obavách z dluhové krize stouply na nová maxima.

Podrobnější údaje ministr ve svém vystoupení v parlamentu nesdělil. Uvedené číslo se týká pouze rozpočtu ústřední vlády bez fondu sociálního zabezpečení a hospodaření místních samospráv, nejde tedy o celou bilanci veřejných financí, která je směrodatná pro EU.

Řecko se po loňském odhalení mnohem vyšších deficitů dostalo do dluhové krize, když mu ratingové agentury degradovaly úvěrové známky a finanční trhy zemi prudce zdražily nové úvěry. Řecko pod tlakem trhů a EU slíbilo, že letos sníží schodek veřejných financí téměř o třetinu na 8,7 procenta hrubého domácího produktu z loňských 12,8 procenta HDP a do roku 2012 jej dostane pod tříprocentní unijní limit.

Deficit se v prvních třech měsících roku snížil i bez oznámených výdajových škrtů a zvýšených daní, uvedl Papakonstantinu. "Dokazuje to, že vláda bezpečně směřuje ke splnění letošního cíle 8,7 procenta HDP," dodal. V prvních dvou měsících roku deficit klesl meziročně dokonce o 77 procent, což se stalo díky jednorázovému zdanění velkých společností.

Minulý měsíc se summit EU dohodl na podpoře Řecka, kterému hrozí státní bankrot, pokud letos nezíská nové půjčky v sumě přes 50 miliard eur. Atény budou čerpat nové úvěry zatím na trzích a když to už nebude možné, budou muset sjednat dohodu s Mezinárodním měnovým fondem, k níž pak svým dílem přispějí i členské země eurozóny.

Dohoda z konce března však finanční trhy uklidnila jen krátce a tento týden začaly úroky řeckých dluhopisů opět strmě růst. Dnes se úrokový rozdíl mezi desetiletým řeckým vládním dluhopisem a obdobnou německou obligací dostal na rekordní maximum 4,63 procentního bodu a řecký úrok je již vysoko nad sedmi procenty proti zhruba třem procentům výnosu z německých bondů.

Na nový rekord se dnes dostala i cena za pojištění řeckých dluhopisů. Akcie řeckých bank, kde se tento týden objevily spekulace o odlivu vkladů, dnes ztratily dalších sedm procent a od říjnového propuknutí krize se propadly již o 50 procent.

Trhy dnes znepokojilo prohlášení analytika ratingové agentury Fitch Chrise Pryce, který řekl, že Řecko musí EU a MMF požádat o pomoc už teď. Dodal, že ohledně pomoci EU vládnou stále velké nejasnosti a zmatení. Mluvčí řecké vlády však prohlásil, že Atény si nadále hodlají půjčovat na trzích a bezpečnostní síť EU a MMF využijí až v nejhorším případě. Podobně se vyjádřil i mluvčí německé vlády, která má nad evropskou pomocí Řecku právo veta.

Vývoj na trzích v posledních dnech analytiky naplňuje obavami. "Hodnoty rozpětí (mezi německými a řeckými bondy) jsou dnes šílené, nejsou to hodnoty pro zemi eurozóny. Vypadá to, že Řecko je tlačeno k přijetí mechanismu pomoci," řekl agentuře Reuters Panagiotis Dimitropulos z řecké Millenium Bank.

Situace na trhu se zlepšila odpoledne, kdy šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet prohlásil, že bankrot Řecka nepřipadá v úvahu. Riziková přirážka k dluhopisům klesla o 0,4 procentního bodu a zotavil se i kurz eura, který se předtím přiblížil vůči dolaru k letošnímu minimu pod 1,33 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK