Euro navzdory počátečnímu poklesu posílilo vůči dolaru

08.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 8. dubna (ČTK) - Euro dnes navzdory počátečnímu poklesu mírně posílilo vůči dolaru. Za jeho růstem stály výroky šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta ohledně problémů s dluhy v Řecku.

Kolem 17:30 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3356 USD. Předtím se propadlo až na zhruba 1,3282 USD, tedy do blízkosti letošního minima 1,3267 USD z minulého měsíce, napsala agentura Reuters.

ECB dnes podle všeobecného očekávání nechala základní úrokovou sazbu na rekordním minimu jednoho procenta, kde ji drží už jedenáctý měsíc. Banka také oznámila, že podpoří Řecko v jeho dluhové krizi tím, že bude od bank i příští rok brát do zástavy proti svým úvěrům řecké dluhopisy s nízkými ratingy.

"Se všemi informacemi, které máme, mohu říci, že bankrot Řecka nepřipadá v úvahu," řekl Trichet na tiskové konferenci. Šéf ECB rovněž přivítal dohodu březnového summitu Evropské unie na pomoci Řecku a označil ji za "uskutečnitelnou".

"(Trichetovy komentáře) pomohly podpořit poptávku po euru," uvedl analytik Michael Malpede ze společnosti Easy Forex. "Mohlo to zmírnit nervozitu investorů ohledně stavu zadlužení Řecka," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK