Největší čínská automobilka SAIC zčtyřnásobila zisk

09.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 9. dubna (ČTK) - Největší čínská automobilka SAIC Motor v prvním čtvrtletí meziročně více než zčtyřnásobila čistý zisk na 627 milionů jüanů (1,7 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma. Dodala, že její prodej stoupl o 64 procent na 891.795 vozů. Nárůst byl podpořen vládními opatřeními na podporu poptávky.

Společnost SAIC hodlá v celém letošním roce prodat více než tři miliony automobilů. Loni se její prodej zvýšil o 57 procent na 2,7 milionu vozů. Firma ve čtvrtek uvedla, že plánuje v letošním roce uvést na trh svůj první hybridní automobil.

Společnost SAIC v Číně spolupracuje s předními světovými automobilkami, například s největším americkým výrobcem automobilů General Motors nebo s evropskou jedničkou Volkswagen. Firma podobně jako její čínští konkurenti doufá, že se po úspěchu na domácím trhu prosadí také globálně.

Čína loni díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Celkový prodej motorových vozidel v Číně se loni zvýšil o 46 procent na rekordních 13,6 milionu vozů. Klíčovou roli v rychlém růstu čínského trhu nyní hrají vládní opatření na podporu poptávky.

pmh mha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK