KPMG: Mírný optimismus českých výrobců pokračuje

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Mírný optimismus českých výrobců pokračuje. Již potřetí za sebou se zvýšil, ale stále zůstává pod úrovní před rokem 2009. Světová ekonomika se pomalu zotavuje, obchodní aktivita postupně roste, důvěra výrobního sektoru se v mnoha zemích zvyšuje. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG, zahrnujícího asi 11.000 výrobních firem a společností, jež poskytují služby.

"Téměř ve všech ukazatelích očekávají čeští výrobci v příštích dvanácti měsících zlepšení. Od propadu v lednu 2009 je to již třetí období za sebou, v němž jejich optimismus roste. Čísla, jichž dosahovali před krizí, jsou však zatím stále dosti vzdálená,“ zhodnotil výsledky průzkumu partner odpovědný za služby pro výrobní společnosti v KPMG ČR Petr Škoda.

Ukazatel očekávaného růstu tržeb je podle průzkumu, který se koná třikrát do roka, u českých výrobců již počtvrté v řadě negativní. Od začátku krize, kdy se poprvé dostal výrazně do minusu, se však neustále zvyšuje, takže nyní se již blíží pozitivním hodnotám (aktuálně -2,5 bodu).

Značné zlepšení (o více než 14 bodů) zaznamenal průzkum u objemu nových zakázek. Výrazně v plusu je také třeba využívání kapacit. Zaměstnanost zůstává v záporných hodnotách (-7,5 bodu), ale proti předchozím obdobím již jen mírně. Podobný vývoj je patrný u ziskovosti, kapitálových výdajů a výdajů na výzkum a vývoj. Ani pozitivní výsledky, jakých dosáhl například ukazatel očekávaného růstu cen, však neznamenají, že by čeští výrobci měli vyhráno. V porovnání s historickým průměrem výsledků studie jsou mnohé hodnoty ještě stále slabé.

"Přestože výsledky ještě stále nedosahují dřívějších hodnot, můžeme se domnívat, že krize již pro české výrobce skončila a příštích dvanáct měsíců jim přinese růst. Radovat se ale můžeme teprve tehdy, až se oživení projeví skutečným růstem zaměstnanosti a investic. V ČR, ale ani v Evropské unii, se výrazný růst v těchto oblastech zatím neočekává,“ upozornil Škoda.

Na světových trzích se díky dalšímu zlepšování ekonomiky v příštích 12 měsících celosvětově očekává růst obchodní aktivity. Především výrobní sektor vykazuje vysoké sebevědomí, vzrostlo ale i firmám poskytujícím služby. Obecně se předpokládá růst tržeb, zisků i investic, dobře je na tom také zaměstnanost.

Největšími optimisty jsou Spojené státy a země BRIC (Brazílie, Rusko, Indie, Čína), které předpovídají nejvýraznější nárůst aktivity a také nejpodstatnější zvyšování zaměstnanosti. Očekávání firem působících v EU se od minulého průzkumu také zlepšilo, i když ne tak nápadně. Naopak v Japonsku se důvěra oproti předchozímu období oslabila.

Ve srovnání se světem i v rámci EU se čeští výrobci drží při zemi. Zatímco v ČR jsou hodnoty u části sledovaných ukazatelů stále negativní a ty pozitivní dosahují maxima kolem 20, globální výsledky se v mnoha oblastech pohybují kolem 40 až 50 bodů. EU je o něco opatrnější, avšak i za ní Česko pokulhává. Například u obchodní aktivity jsou čeští výrobci s necelými devíti plusovými body na předposledním místě, za nimi následuje už jen Řecko s 25 body v minusu. Evropský průměr tohoto ukazatele dosahuje 43,4, nejpozitivnější očekávání ze všech sledovaných zemí EU má Velká Británie, Itálie a Německo (kolem 50).

Průzkum Business Outlook Survey, který pro celosvětovou síť členských společností KPMG zpracovává agentura Markit Economics, vychází z šetření mezi 11.000 výrobci a poskytovateli služeb. Ti jsou požádáni, aby sdělili své představy o budoucích obchodních podmínkách. Průzkumy se dělají třikrát za rok, data se shromažďují a vyhodnocují v únoru, červnu a říjnu. KPMG je celosvětová síť poradenských společností poskytujících služby v oblasti auditu, daní a poradenství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK