V Praze se od začátku roku po letech nedostavěly žádné kanceláře

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - V Praze poprvé od roku 2006 nebyla v prvním čtvrtletí dokončena žádná kancelářská budova. Za celý rok 2010 bude v hlavním městě dostavěno kolem 55.000 metrů čtverečních kanceláří, sdělilo dnes v tiskové zprávě sdružení realitních poradenských firem Prague Research Forum. Pokud se odhad naplní, bude to meziroční propad o 66 procent.

Firmy si v prvním čtvrtletí pronajaly v metropoli 48.940 čtverečních metrů administrativních ploch. Meziročně je to nárůst o 21 procent, ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2009 je to pokles o více než polovinu. Na 58 procent z poptávky po kancelářích zároveň od ledna do března tvořily obnovené smlouvy a podpronájmy, kdy kanceláře současný nájemce pronajímá další osobě. Podíl obnovených smluv a podpronájmů přitom v předchozím čtvrtletí i před rokem činil 39 procent.

Nejvyšší realizovaná poptávka byla v prvním čtvrtletí opět v Praze 5 a v Praze 4, kde se dohromady uskutečnila téměř polovina nájemních transakcí. Nejvíce si pronajaly firmy ze sektoru IT a profesionálních služeb.

Bez nájemců bylo v prvním čtvrtletí v Praze 11,8 procenta kancelářských ploch, tedy přibližně stejně jako na konci roku 2009. Nejvíce prázdných kanceláří měla Praha 9 (25,3 procenta) a Praha 7 (24,6 procenta). Nejnižší neobsazenost zaznamenala opět Praha 10 (osm procent) a také Praha 3 (8,24 procenta).

Nejvyšší dosahované nájemné se v prvním čtvrtletí nezměnilo v centru města, kde zůstalo na úrovni 20-21 eur (502 až 527 korun) za metr čtvereční na měsíc, a ve vnitřním městě. V oblasti Pankráce se měsíční nájemné pohybovalo kolem 15-16 eur za metr čtvereční, zatímco v okolí Anděla a v Karlíně činilo až 17,5 eura za metr čtvereční na měsíc. Ve vnějším městě se nejvyšší dosahované měsíční nájemné v tomto čtvrtletí mírně zvýšilo na 13-14,5 eura za metr čtvereční.

Celková výměra kancelářských ploch v Praze činila na konci prvního čtvrtletí necelých 2,7 milionu metrů čtverečních. Sestává ze 71 procent z nově dokončených a z 29 procent z kvalitně zrekonstruovaných ploch.

Členy sdružení Prague Research Forum jsou společnosti CB Richard Ellis, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Jones Lang LaSalle a King Sturge. Cílem sdružení je sdílení základních informací o kancelářském trhu v Praze za účelem poskytování co možná nejúplnějších, nejpřesnějších a nejtransparentnějších dat o jeho vývoji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK