Guvernér ČNB Zdeněk Tůma rezignoval ke konci června na funkci

15.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. dubna (ČTK) - Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma (49) dnes oznámil, že se k 30. červnu 2010 vzdává svého mandátu. Rezignační dopis předal prezidentu Václavu Klausovi v úterý odpoledne. ČTK to sdělil mluvčí ČNB Marek Petruš.

Tisková konference guvernéra Tůmy se uskuteční dnes v 15:00.

Tůma měl původně ve funkci skončit po uplynutí jeho druhého šestiletého mandátu, a to 12. února 2011. V té době skončí mandát většiny členů bankovní rady, vedle guvernéra jde o viceguvernéra Miroslava Singera a další dva členy bankovní rady - Robert Holman a Pavel Řežábek. Dalšími členy sedmičlenné současné bankovní rady je Mojmír Hampl jako viceguvernér a Vladimír Tomšík s Evou Zamrazilovou.

Podle guvernéra je tak přirozené, že narůstá tendence hodnotit kroky a vyjádření členů bankovní rady z pohledu této změny. "I na základě podobné zkušenosti před šesti lety si uvědomuji, že pro Českou národní banku bude lépe, když období nejistoty spojené s obměnou bankovní rady bude co nejkratší. Kromě toho považuji za rozumné, aby mandát guvernéra byl i do budoucna časově oddělen od ostatních členů bankovní rady....Ze všech výše uvedených důvodů, a i s ohledem na to, že v současné době Česká národní banka nečelí žádné kritické situaci, jsem se rozhodl rezignovat k 30. červnu," uvedl Tůma.

Tůma byl guvernérem ČNB od prosince 2000. V únoru 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK