Americké akcie v pátek klesly kvůli bance Goldman Sachs

17.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké akcie v pátek oslabily po předchozích šesti nárůstech za sebou. Finanční tituly zasáhla zpráva o tom, že americké úřady obvinily přední finanční ústav Goldman Sachs Group z podvodu na investorech. K poklesu přispěly rovněž neuspokojivé čtvrtletní výsledky některých velkých podniků.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 1,13 procenta na 11.018,66 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 1,61 procenta na 1192,14 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,37 procenta na 2481,26 bodu.

Společnost Goldman Sachs oslabila o 13 procent. Před soud se banku snaží dostat americká Komise pro cenné papíry (SEC). Té se nelíbí způsob, jakým firma vytvářela a následně prodávala obligace CDO (collateralized debt obligation), což jsou sofistikované finanční deriváty odvozené od hypotečních úvěrů.

"Nemyslím si, že to ovlivní oživení a zlepšení finančního systému, ale mohl by to být začátek období regulačního mračna nad Goldmanem a možná nad celým sektorem investičního bankovnictví," uvedl analytik Hank Smith ze společnosti Haverford Trust.

Přední internetová společnost Google klesla o 7,6 procenta. Firma sice ohlásila nárůst čtvrtletního zisku o 40 procent, někteří investoři však čekali ještě lepší výsledky. Investory nenadchly ani na první pohled příznivé výsledkové zprávy firem Bank of America a General Electric.

Náladu na trhu navíc zasáhla zpráva o tom, že spotřebitelská důvěra ve Spojených státech se začátkem dubna překvapivě zhoršila kvůli nepříznivému hodnocení vyhlídek pro příjmy a zaměstnanost. Index důvěry sestavovaný na základě průzkumu agentury Reuters a Michiganské univerzity klesl na 69,5 bodu z březnových 73,6 bodu.

Na devizovém trhu dolar posílil, protože zpráva o bance Goldman Sachs zvýšila averzi vůči riziku. V závěru obchodování v New Yorku euro vůči dolaru kleslo o 0,5 procenta na 1,3506 USD. Jednotnou evropskou měnu ovlivňují přetrvávající obavy ohledně problémů s dluhy v Řecku, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK