Řecko podle premiéra rozhodne o pomoci během několika týdnů

17.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 17. dubna (ČTK) - Řecko během několika týdnů rozhodne, zda aktivuje mechanismus pomoci od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Uvedl to řecký premiér Jorgos Papandreu v rozhovoru pro časopis Newsweek.

Atény začnou v pondělí jednat s představiteli EU a MMF o podrobnostech pomoci, jejíž hodnota by podle odhadů v prvním roce činila 45 miliard eur (zhruba 1,1 bilionu Kč). Pokud by o ni Řecko skutečně požádalo, stala by se tato pomoc největší svého druhu v historii, napsala agentura Reuters.

"Učiníme rozhodnutí o tom, zda tento mechanismus aktivujeme, během několika příštích týdnů," uvedl Papandreu. "Zatím žádné oficiální rozhodnutí nepadlo," dodal. Mezi investory nicméně roste přesvědčení, že Atény pomoc využijí, protože úroky u řeckých dluhopisů zůstávají vysoké, což komplikuje snahu o snížení rozpočtového deficitu.

Papandreu uvedl, že pro Atény nebude příští měsíc žádný problém získat půjčky na světových finančních trzích. Řecko musí v květnu refinancovat dluhy v celkové hodnotě 11 miliard eur. "Nepromeškáme lhůtu," řekl premiér. "Problémem jsou náklady na půjčky," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK