Koruna je k euru na páteční hodnotě a k dolaru dále oslabila

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Česká měna se vůči euru po ranním oslabení vrátila na páteční hodnotu 25,15 Kč/EUR, zatímco k dolaru oslabila o dalších devět haléřů na 18,70 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Na středoevropských měnách se podle Tomáše Vlka z Patria Finance negativně projevuje zvýšená averze k riziku. "Hlavním faktorem zůstává vývoj na vyspělých trzích a ty jsou od pátku pod značným tlakem. Důvěra amerických spotřebitelů se značně snížila, což zhoršilo obrázek oživení americké ekonomiky," uvedl.

Ještě větší negativní vliv pak podle Vlka mělo obvinění americké banky Goldman Sachs z podvodu při obchodování s hypotečními nástroji. Banka bude vyšetřování čelit zřejmě i v Británii a Německu. A trhy nadále tíží i Řecko. Mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu do Řecka se o den odkládá kvůli omezení letecké dopravy, upozornil Vlk.

Ze zvýšené averze k riziku podle Vlka naopak profituje japonský jen a americký dolar, který posílil na 1,346.

Žádné důležité zprávy z ekonomiky se dnes nečekají. Pozornost se bude soustředit hlavně na firemní výsledky a případné další zprávy o Goldman Sachs, doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK