Pražská burza oslabila, nejvíc akcie CME a NWR

19.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. dubna (ČTK) - Pražská burza na začátku nového týdne navázala na páteční vývoj a oslabila. Do červených čísel se dostala většina titulů, nejvíc oslabily nejziskovější firmy z posledních dnů - mediální CME a těžební společnost NWR. Hlavní index odepsal 0,73 procenta na 1285,9 bodu, vyplývá z údajů burzy.

V Praze se podobně jako ve zbytku Evropy vybíraly zisky. Negativně podle analytiků působí především zpráva o obvinění americké banky Goldman Sachs z podvodů při obchodech s hypotečními nástroji. Pesimismus na akciových trzích je také nadále spojený s přešlapováním na místě ohledně léčení řeckých veřejných financí.

Akcie CME oslabily o 2,65 procenta na 650,10 korun a NWR o 3,30 procenta na 275,40 koruny. "Uhelná NWR přitom dnes dostala příznivé hodnocení od agentury Moody´s, která zlepšila výhled firemního ratingu z negativního na stabilní. NWR oznámila, že vydá dluhopisy za téměř půl miliardy eur na refinancování úvěrů," podotkl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

O více než dvě procenta na 453,50 Kč dnes přišly také akcie textilky Pegas Nonwovens a o 1,5 procenta na 908,50 koruny akcie ČEZ.

Ztráty developera ECM, operátora Telefónica 02, Unipetrolu a pojišťovací skupiny VIG se pohybovaly v rozmezí od 0,61 do 0,86 procenta.

Naopak mírné zisky si dnes připsaly obě banky, developer Orco a tabáková Philip Morris ČR. Z těchto titulů nejvíc posílily cenné papíry Orka. Připsaly si necelé procento na 207,80 Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK