Koruna mírně koriguje pondělní ztráty díky lepší náladě na trzích

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. dubna (ČTK) - Česká měna dopoledne díky zlepšení nálady na finančních trzích mírně koriguje předchozí ztráty. Proti pondělnímu závěru byla v 10:30 vůči oběma hlavním světovým měnám silnější o dva haléře na 25,28 Kč/EUR a 18,76 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Pondělní komentář viceguvernéra České národní banky Mojmíra Hampla, který uvedl, že konec cyklu snižování úrokových sazeb je stále otevřenou otázkou, koruně uškodil, připomněl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dodal, že spekulace o možném snížení sazeb sice ještě můžou na českou měnu negativně působit, koruně však pomáhá zlepšení nálady na světových finančních trzích.

"Lepší výsledky Citigroup zlepšily náladu na akciích, negativní reakce na Goldman Sachs byla krátkodobě vyhodnocena jako přehnaná a Wall Street se vydala vzhůru. S mírně lepšími čísly přišla i IBM a růst následně pokračoval také na trzích v Asii a Evropě," popsal Vlk.

Americký dolar dopoledne mírně oslabil na 1,3475 USD/EUR. Podle Vlka nechalo zvýšení zájmu investorů o riziková aktiva evropskou měnu "celkem v klidu", dnes dopoledne ale už začala proti dolaru posilovat. "Na programu je německý index ekonomické nálady ZEW, který jakožto jediné dnešní makročíslo může trh ovlivnit. Větší váhu ale přikládáme záplavě firemních výsledků. Síla eura tedy bude záležet na síle akcií na hlavních trzích," doplnil Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK