Slovenský soud poslal aerolinie Seagle Air do konkurzu

20.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Banská Bystrica 20. dubna (ČTK) - Okresní soud v Banské Bystrici dnes podle očekávání vyhlásil konkurz na slovenskou leteckou společnost Seagle Air. Firma kvůli finančním problémům ukončila provoz loni na podzim a počátkem tohoto měsíce podala návrh na konkurz.

Usnesení o vyhlášení konkurzu již soud odeslal ke zveřejnění v obchodním věstníku, informovala ČTK mluvčí krajského soudu v Banské Bystrici Nina Spurná. Soud rozhodl o zahájení konkurzního řízení vůči Seagle Air před týdnem.

Aerolinky Seagle Air loni přepravily více než 300.000 cestujících a patřily k největším na Slovensku. Do těžkostí se firma dostala poté, co její italský partner údajně neplnil dohodu. Lety pozastavila kvůli nedostatku peněz koncem října a ministerstvo dopravy firmě v polovině prosince odebralo licenci

Seagle Air vznikla v roce 1995 a původně se soustředila na vybudování první letecké školy na Slovensku. Později založila dceřinou firmu Seagle Jet, která přepravovala hlavně VIP klienty, a od roku 2007 se orientovala na charterovou přepravu většími letadly.

Do problémů se kvůli dopadům hospodářské krize dostali téměř všichni větší letečtí přepravci na Slovensku. Loni zkrachovala nízkonákladová letecká společnost SkyEurope, kvůli nedostatku peněz skončila na začátku března v restrukturalizaci také společnost Air Slovakia. Těžkosti už letos připustila i společnost Danube Wings.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK