Ropa dál zlevňuje, sráží ji vysoké zásoby v USA

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 28. dubna (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v poklesu, a reagují tak především na vyhlídky dalšího růstu zásob komodity v amerických skladech. Určitý vliv má ale podle analytiků rovněž vývoj kolem Řecka, jemuž agentura Standard & Poor's v úterý snížila hlavní rating do spekulativního pásma. Ropa silně oslabovala už v úterý, kdy se barel WTI dostal až na 81,66 USD.

Kolem 9:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 82,20 USD a proti předchozímu závěru se jeho cena snížila o dalšího asi čtvrt dolaru. Severomořská ropa Brent byl levnější o zhruba 45 centů a pohybovala se kolem 85,30 USD. Od začátku týdne je ropa levnější už o více než tři procenta.

"Nálada na trhu zůstává nejistá a je možné, že když se objeví další negativní zprávy, mohli bychom se dočkat dalšího poklesu cen," poznamenal analytik ústavu Commonwealth Bank of Australia David Moore. "Ve Spojených státech je poptávka po ropě slabá. V průběhu roku se zásoby možná o trochu sníží, obecně ale zřejmě zůstanou dost vysoko," dodal.

Soukromá organizace American Petroleum Institute (API) v noci na dnešek uvedla, že zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 5,3 milionu barelů. Dnes podobné údaje zveřejní i státní Úřad pro energetické informace (EIA) a i tam se očekává, že oznámí růst zásob.

V případě API je růst zásob asi pětkrát vyšší, než se očekávalo. Zásoby v klíčovém distribučním centru Cushing v americkém státě Oklahoma jsou teď na rekordu, což je i hlavní důvod, proč je americká ropa WTI o tolik levnější než Brent. Zpravidla to bývá opačně a WTI se proti Brentu prodává s prémií.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 85,31 85,78 New York - Nymex WTI červen 82,22 82,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK