Zisk chemické a farmaceutické Merck se více než ztrojnásobil

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. dubna (ČTK) - Německé chemické a farmaceutické společnosti Merck KGaA vyskočil v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk na 191,4 milionu eur (4,9 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 56,7 milionu eur. K vysokému růstu přispěla poptávka po tekutých krystalech používaných v plochých obrazovkách televizorů a počítačových monitorů.

Příjmy za leden až březen stouply o téměř 13 procent na 2,1 miliardy eur. Tržby farmaceutické divize se zvýšily o sedm procent na 1,4 miliardy USD. Růst podpořila poptávka po léku na roztroušenou sklerózu Rebif a na rakovinu Erbitux.

Vysoký růst zaznamenala divize tekutých krystalů, která je největším výrobcem chemikálií pro ploché obrazovky na světě. Tržby divize stouply na téměř 239 milionů eur. Firma věří, že divizi se bude dařit i nadále a její krystaly PS-VA se stanou preferovanými krystaly pro vyspělé, drahé modely. Divize rovněž dodává suroviny pro trojrozměrné televizory. Průzkumná společnosti DisplaySearch odhaduje, že celosvětový prodej LCD televizorů letos stoupne o 24 procent na 180 milionů kusů.

Merck očekává, že za celý letošní rok jeho zisk před zdaněním stoupne o 30 až 40 procent. Tržby se mají zvýšit o tři až sedm procent, napsala agentura AP.

Společnost Merck byla založena před více než 300 lety. Patří tak mezi nejstarší farmaceutické podniky na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK