Akcie amerických firem si dopoledne vedly smíšeně

28.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 28. dubna (ČTK) - Akcie amerických korporací si dopoledne vedly smíšeně; o ranní zisky je připravila zpráva o snížení ratingu Španělska. Dnešnímu kroku agentury Standard & Poor's předcházely v úterý nižší ratingy pro státní dluhopisy Řecka a Portugalska.

Klíčový index Dow Jones si v poledne newyorského času udržel zisk 0,1 procenta na hodnotě 11.004,8 bodu. Index Nasdaq Composite ale v 18:00 SELČ podle stránek Yahoo! Finance klesl na 2462,8 bodu se ztrátou 0,4 procenta.

Investoři jsou znepokojeni tím, že by se potíže Řecka se splácením dluhů mohly rozšířit na jiné státy eurozóny. To by mohlo oslabit oživování světové ekonomiky, napsala agentura AP.

S&P dnes snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň na úroveň AA. Krok zdůvodnila tím, že Španělsko čeká delší období slabého ekonomického růstu, než se dosud očekávalo.

Agentura již v úterý srazila rating Portugalska o dva a Řecka dokonce o tři stupně. Výrazně tak otřásla finančními trhy, které se obávají státního bankrotu Řecka a finančních problémů dalších zemí jižního křídla eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK