Nový zákon upravuje reklamu ve filmech a rozhlasové poplatky

29.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. dubna (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal nový zákon o audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, který upravuje například propagaci výrobků ve filmech a seriálech, reguluje internetová videa nebo osvobozuje firmy od placení rozhlasových poplatků za mobily. O podpisu dnes ČTK informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Zákon kvůli evropské směrnici zavádí pro vysílání filmů na internetu stejná pravidla, jaká platí nyní pro televize. Podle EU proto, aby televizní vysílání nebylo proti zatím neregulovanému videu na webu v nevýhodě a aby i na internetu byli spotřebitelé chráněni. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání proto začne sledovat a regulovat i video na internetu.

Na popud senátorů ze zákona vypadla sporná povinnost živnostníků a firem platit koncesionářské poplatky Českému rozhlasu za mobily, které umožňují příjem vysílání. Podle senátora Richarda Svobody (ODS) rozhlas nyní vybírá za 20.000 mobilů, potenciálně však mohlo jít až o 2,5 milionu přístrojů.

Zákon rovněž umožňuje, aby televize získaly peníze za reklamu na výrobky konkrétních značek, které použijí v ději svých filmů či seriálů. Zavedení reklamy do televizního filmu či seriálu ale má svá omezení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK