Euro díky naději na rychlou pomoc Řecku roste

30.04.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. dubna (ČTK) - Evropská měna dnes již třetí den za sebou posiluje vůči dolaru a zisky si připsala i k jenu. Euru pomáhá očekávání, že by Řecko mohlo již brzy získat finanční pomoc.

Kolem 17:40 SELČ euro vůči dolaru stouplo o půl procenta na 1,3286 USD, když během dne vzrostlo až na 1,3342 USD. K jenu euro posílilo také o 0,5 procenta na 124,92 JPY. Kurz dolaru vůči jenu se téměř nezměnil, činil 94,07 JPY.

"Jsou zde povzbuzující signály o velikosti a rychlosti poskytnutí balíčku pomoci pro Řecko, které v současnosti mírně podporují euro a přiměli ty, kteří chtějí realizovat zisky, k prodeji části dolarů," uvedl stratég Wells Fargo Bank Vassili Serebriakov. Investoři doufají, že dohoda o balíčku pomoci, jehož cílem je zachránit Řecko před dluhovou krizí, by mohla být oznámena v nejbližších dnech. Ministři financí eurozóny mají jednat o Řecku v neděli.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že americká ekonomika v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů stoupla o 3,2 procenta, o něco méně než se čekalo. Zpráva neměla na dolar téměř žádný vliv. I přes horší údaje je podle analytiků povzbudivé, že HDP vykazuje signály dalšího zlepšení ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK