ECB přivítala řecký plán úspor, naznačila nutnost dalších kroků

02.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. května (ČTK) - Evropská centrální banka dnes přivítala řecký plán úsporných opatření, naznačila však, že vláda bude muset být připravena podniknout dodatečné kroky. Řecko dnes v rámci dohody o rozsáhlé finanční pomoci od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu oznámilo nový plán rozpočtových škrtů a zvyšování daní.

ECB označila řecká opatření za "ambiciózní" a "komplexní". "Vypořádává se (plán) rozhodným způsobem s podstatnými politickými výzvami. Obnoví proto důvěru a ochrání finanční stabilitu v eurozóně," uvedla centrální banka pro 16 zemí eurozóny. ECB byla jednou z institucí, která od poloviny minulého týdne jednala s řeckou vládou o záchranném plánu, v jehož rámci uvolní země eura a MMF Řecku finanční pomoc odhadovanou kolem 120 miliard eur (asi tři biliony korun).

Program úspor je podle ECB vhodným prostředkem k dosažení cílů plánu, jimiž jsou postupná stabilizace fiskální a ekonomické situace a řešení fiskálních a strukturálních problémů řecké ekonomiky. "Rada však považuje za nezbytné, aby řecké státní orgány byly připraveny podniknout další opatření, která by mohla být nutná k dosažení těchto cílů," dodala banka.

Řecká vláda předloží příští týden parlamentu plán, který má do roku 2012 snížit rozpočtový deficit o 30 miliard eur a do roku 2014 jej stlačit pod tři procenta HDP. Program chce zejména omezit platy státních zaměstnanců a bonusy k důchodům a zvýšit sazby daní z přidané hodnoty a spotřební daně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK