EU a MMF: Řecko bude možná muset v úsporách ještě přitvrdit

02.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 2. května (ČTK) - Řecko bude muset v případě potřeby v úsporných opatřeních ještě přitvrdit. Řekli to na tiskové konferenci v Aténách po sjednání dohody s řeckou vládou vyjednavači Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Podobně se dnes vyjádřila i Evropská centrální banka, jejíž zástupci se desetidenních jednání rovněž účastnili.

Řecko, které prožívá těžkou dluhovou krizi a hrozí mu státní bankrot, dnes v rámci dohody o finanční pomoci oznámilo nový tříletý plán rozpočtových škrtů a zvyšování daní v objemu 30 miliard eur (767 miliard Kč). Za to bude mít k dispozici od eurozóny a MMF pomoc odhadovanou kolem 120 miliard eur (asi tři biliony korun), zdaleka největší mezinárodní program finanční pomoci v historii. Řecká vláda přijala první program úspor již v zimě po vypuknutí krize, finanční trhy však tehdejší kroky nijak nepřesvědčily.

"Řecké autority souhlasily s tím, že vznikne-li potřeba nových adaptačních opatření, budou podniknuta," řekl Servaas Deroose, který v Evropské komisi pracuje jako náměstek generálního ředitele komisariátu hospodářských a finančních záležitostí. Dodal, že Řekové budou muset svým mezinárodním věřitelům podávat čtvrtletní hlášení. "Bude zde nepřerušované monitorování, což je možná bezprecedentní i z hlediska toho, jak přistupujeme k jiným zemím," řekl novinářům Deroose.

Šéf mise MMF v Řecku Poul Thomsen uvedl, že řecká vláda bude muset svou politiku upravovat "neustále". "Je to velmi dobrý, věrohodný a dobře zabezpečený balík. Myslím, že trhy budou reagovat pozitivně, jakmile uvidí, že vláda je rozhodnuta jej realizovat. Myslím, že dojde k setrvalému a výraznému poklesu úrokových spreadů (rozdílů mezi úroky řeckých dluhopisů a německých obligací jakožto měřítka úroků)," uvedl Thomsen.

Zástupce fondu sdělil, že výkonný výbor MMF se nyní schází ve Washingtonu, aby rozhodl, jak velkou finanční podporu Aténám poskytne. Dodal, že uvolnění peněz Řecku bude trvat nejméně týden. Právě teď o programu pomoci rozhodují rovněž ministři financí eurozóny v Bruselu.

Podle Thomsena je cílem dojednaného programu umožnit vládě, aby ukázala, že dovede uskutečňovat ambiciózní, ale realistickou politiku, a aby se postupně mohla vracet na úvěrový trh. O žádném plánu restrukturalizace řeckých dluhopisů, to znamená o možnosti prodlužování jejich splatnosti nebo dokonce jejich odepisování, se na jednáních vůbec nemluvilo, prohlásil Thomsen.

Thomsen i Deroose však zdůraznili, že klíčem k úspěchu plánu bude získat pro něj podporu veřejnosti. "Bude to těžké, ale podaří se to. Bude to předpokládat bezpříkladnou soudržnost řecké společnosti. Pro Řecko to bude určující moment," řekl Thomsen.

Řecká vláda předloží úsporný plán parlamentu příští týden. Program chce zejména omezit platy státních zaměstnanců a bonusy k důchodům a zvýšit sazby daní z přidané hodnoty a spotřební daně. Proti plánu už předem ostře vystoupily velké odborové svazy, zejména svaz státních zaměstnanců ADEDY, a na středu odbory plánují na protest proti vládním úsporám generální stávku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK