ODS:S vyšším pojistným živnostníků může zaniknout až 250.000 míst

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Zvýšení plateb sociálního pojistného pro živnostníky, o kterém uvažuje ministerstvo práce a sociálních věcí, by postihlo především podnikatele se ziskem do 15.000 Kč. Mohlo by vést k zániku až 250.000 pracovních míst. Státní rozpočet by opatření vyšlo na desítky miliard korun. Tvrdí to analýza, kterou ODS prezentovala na dnešní tiskové konferenci.

Plán MPSV podle deníku E15 počítá s tím, že platby osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) na sociálním pojištění by se mohly v budoucnu vyrovnat s odvody za zaměstnance. Živnostníci by tak odváděli do systému desítky tisíc korun navíc. Současný stav podle MPSV ohrožuje jak příjmy státního rozpočtu, tak důchody OSVČ.

Návrh MPSV podpořila ČSSD, proti se kromě ODS už dříve postavila také strana TOP 09 a podnikatelé. "Konkrétní návrhy neznám, ale všichni musejí přispívat do systému stejně. Vyšší odvody tak podpoříme," řekl deníku E15 ekonomický expert ČSSD Jan Mládek. "Na rozdíl od zaměstnance není OSVČ chráněna zákoníkem práce. Je tak nepřijatelné, aby platily stejné pojistné," uvedl pro E15 Martin Kocourek z ODS.

Podle březnového průzkumu Hospodářské komory nesouhlasí s návrhem na vyšší platby OSVČ celkem 81 procent firem. "Rozhodně by nešlo o nějaké protikrizové opatření, naopak. Pokud by zákonodárci zvedli podnikatelům daně a pojistné, tak mnoho neúspěšných žadatelů o práci si zahájení podnikání rozmyslí. A řada drobných živnostníků raději skončí a postaví se do půlmilionové fronty žadatelů o vyplácení podpor v nezaměstnanosti a dalších sociálních dávek," řekl v dubnu ČTK prezident komory Petr Kužel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK