Americké akcie dopoledne stouply díky údajům z USA a pomoci Řecku

03.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily díky příznivým údajům o ekonomice Spojených států a dohodě o pomoci zadluženému Řecku. K růstu přispěla rovněž zpráva o fúzi leteckých společností United Airlines a Continental Airlines.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index zvýšil o 0,9 procenta na zhruba 11.105 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 0,8 procenta na 1196 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,1 procenta na 2489 bodů.

Institut řízení dodávek (ISM) dnes oznámil, že aktivita ve zpracovatelském sektoru USA v dubnu opět zrychlila a dostala se nejvýše od června 2004. Náladu na trhu podpořila rovněž zpráva o překvapivém březnovém nárůstu stavebních výdajů v USA. "Všechna tato čísla jsou dobrá a ukazují, že ekonomika si vede velmi dobře," uvedl analytik Stephen Massocca ze společnosti Wedbush Morgan.

Firmy United Airlines a Continental Airlines posilovaly poté, co potvrdily, že svým spojením vytvoří největší leteckou společnost na světě. Výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple si připsal přes dvě procenta díky zprávě o tom, že již prodal přes milion tabletů iPad, napsala agentura Reuters.

Zástupci řecké vlády, Evropské komise, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu se po několikadenním vyjednávání v neděli v Aténách dohodli na podmínkách, za kterých Řecko může čerpat pomoc. V průběhu tří let má Řecko slíbeno asi 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu Kč). Bude to tak největší záchrana jednotlivé země v historii.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK