Ekonomika podle analytiků ve čtvrtletí stoupla o zhruba 1,5 pct.

09.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. května (ČTK) - Ekonomika v prvním čtvrtletí letošního roku rostla podle odhadů analytiků oslovených ČTK v průměru meziročně o 1,5 procenta. Mírně by měl hrubý domácí produkt růst i ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku. Za růstem bude především export a doplnění zásob. Naopak brzdou ekonomiky bude spotřeba domácností, odhadují ekonomové.

Předběžná data o HDP zveřejní ČSÚ ve středu 12. května. Data ovšem ještě nebudou obsahovat strukturu ekonomického vývoje.

"Celkově se dá říct, že ekonomika má to nejhorší za sebou. Přesto však její růst zůstane jen mírný a potrvá alespoň dva roky, než se podaří překlenout její loňský propad," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Ten odhaduje meziroční růst HDP na 1,4 procenta.

I podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře ekonomika pozvolna oživuje. "Přitom spotřeba domácností růst spíše brzdí, naopak export a tvorba zásob jsou růstové faktory," uvedl. Stejný názor má i hlavní ekonom Patria Finance David Marek, který v prvním čtvrtletí počítá s růstem o 1,8 procenta a za celý letošní o 2,3 procenta.

I podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory, který ve čtvrtletí odhaduje růst na 2,3 procenta, budou největší brzdou ekonomiky domácnosti. "Zatímco v minulosti ekonomové často varovali před oživením ve tvaru písmene „W“, dnes se zdá, že situace nebude tak vážná. Ekonomika ožije spíš ve tvaru písmene „J“. To znamená, že druhý a třetí kvartál budou u meziročního růstu slabší než první kvartál, ale rok 2011 bude mnohem lepší než rok 2010," dodal.

Ve čtvrtém čtvrtletí loni ekonomika meziročně klesla o 3,1 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 4,2 procenta.

Odhady růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí 2010

Instituce mezičtvrtletně meziročně ČSOB N/A 1,4 % Next Finance N/A 2,3 % Komerční banka 0,1 % 1,2 % Atlantik FT 0,1 % 1,2 % UniCredit Bank 0,3 % 1,3 % Raiffeisenbank 0,2 % 1,5 % Patria Finance 0,8 % 1,8 %

Zdroj: Finanční instituce

Aleš Sosnovský

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK