ČSÚ zveřejní odhad vývoje ekonomiky, čeká se růst 1,5 procenta

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. května (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad HDP za 1. čtvrtletí letošního roku. Analytici, které oslovila ČTK, odhadují, že ekonomika v prvních třech měsících rostla v průměru meziročně o 1,5 procenta. Mírně by měl hrubý domácí produkt růst i ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím loňského roku.

Za růstem bude především export a doplnění zásob. Naopak brzdou ekonomiky bude spotřeba domácností, shodli se ekonomové.

"Celkově se dá říct, že ekonomika má to nejhorší za sebou. Přesto však její růst zůstane jen mírný a potrvá alespoň dva roky, než se podaří překlenout její loňský propad," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Ten odhaduje meziroční růst HDP na 1,4 procenta.

I podle hlavního ekonoma Atlantik FT Petra Sklenáře ekonomika pozvolna oživuje. "Spotřeba domácností růst spíše brzdí, naopak export a tvorba zásob jsou růstové faktory," uvedl. Stejný názor má i hlavní ekonom Patria Finance David Marek, který v prvním čtvrtletí počítá s růstem o 1,8 procenta a za celý letošní rok o 2,3 procenta.

Ve čtvrtém čtvrtletí loni ekonomika meziročně klesla o 3,1 procenta. Za celý loňský rok ekonomika klesla o 4,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK