Cargo Slovakia loni kvůli krizi vznikla ztráta 126,6 milionu eur

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 12. května (ČTK) - Slovenská nákladní železniční přeprava Cargo Slovakia se loni propadla do ztráty 126,6 milionu eur (asi 3,2 miliardy Kč) kvůli dopadům světové hospodářské krize. Objem přepraveného nákladu se snížil téměř o čtvrtinu, vyplývá z projektu revitalizace železniční dopravy, který připravilo slovenské ministerstvo dopravy.

Státem ovládaný železniční přepravce od státu loni získal půjčku téměř 166 milionů eur. Podmínky jejího poskytnutí teď ale prověřuje Evropská komise.

Podnik v minulém roce přepravil 33,8 milionu tun zboží, v roce 2008 to bylo 44,5 milionu tun. Předloni slovenské Cargo vytvořilo zisk 2,7 milionu eur.

Dominantnímu hráči ve slovenské nákladní železniční přepravě loni klesl i podíl na trhu. Společnost Cargo Slovakia přepravila 92,2 procenta objemu zboží, v roce 2008 to bylo 93,7 procenta. Nejvýraznější pokles firmu postihl v tranzitní dopravě, uvádí se v projektu, který ministerstvo předložilo do připomínkového řízení.

Pokles podle společnosti způsobila zejména světová finanční a hospodářská krize. Výrazný byl například výpadek přepravy hutní produkce. Hospodářské výsledky společnosti, která zaměstnává přibližně 10.000 lidí, bude ještě schvalovat valná hromada. Podle mluvčí podniku by se měla konat v první polovině června.

Podnik se loni snažil důsledky krize zmírňovat například i čtyřdenním pracovním týdnem. Zkrácenou pracovní dobu uplatňuje i letos.

Financování společnosti měla loni stabilizovat vládní půjčka. Evropská komise však v únoru začala prověřovat, zda poskytnutí úvěru nebylo nedovolenou státní pomocí. Podle komise by se mohlo jednat o zvýhodňování státního přepravce v konkurenci rivalů, upozornila i na nepřiměřeně nízké úroky půjčky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK