Pražská burza oslabila, index dolů táhly čtyři největší emise

13.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. května (ČTK) - Pražský akciový trh dnes oslabil, hlavní index PX odepsal 0,82 procenta na 1225,4 bodu. Burzu táhly dolů čtyři emise s největší váhou v indexu - akcie telekomunikačního operátora Telefóniky O2, energetické firmy ČEZ, Komerční banky a rakouské Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy. Trhy v regionu se vyvíjely smíšeně.

"Čtvrtek v Praze proběhl za nízké aktivity a zájmu zahraničních hráčů," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl téměř 1,6 miliardy Kč. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle Patria Online 1,503 miliardy Kč.

Podle Josefa Němého z Komerční banky měly největší vinu na poklesu indexu akcie Telefóniky O2, které podle očekávání poklesly poté, co firma ve středu po uzavření trhu svými výsledky za letošní první čtvrtletí zklamala odhady analytiků. Akcie Telefóniky uzavřely se ztrátou 1,42 procenta na úrovni 417 korun. "Dramatičtějšímu poklesu akcií zřejmě zabránilo to, že firma nadále drží svůj původní odhad zisku OIBDA za celý rok 2010," dodal Němý.

Podle Kohouta dnes aktivita chyběla především u bankovních emisí. Poznamenal, že jindy vcelku likvidní Erste Bank trpěla uzavřeným primárním trhem ve Vídni a po většinu dne se držela v pásmu 835 až 840 korun za akcii. Cenné papíry Erste si nakonec pohoršily o 0,54 procenta na 834 korun. Se ztrátou 1,25 procenta na hladině 3634 korun uzavřely akcie Komerční banky. Cenné papíry ČEZ ztratily více než procento na 905 korun.

Naopak o 2,05 procenta na 204,10 koruny posílily akcie petrochemického holdingu Unipetrol. Firma dnes před otevřením trhu oznámila hospodářské výsledky. Unipetrol hospodařil v letošním prvním čtvrtletí s čistým ziskem přes 309 milionů korun, vrátil se tak k zisku po pěti čtvrtletích.

Největší zisk dnes zaznamenaly akcie technologické firmy KIT digital, které přidaly silných 5,77 procenta na 275,10 koruny. Likvidita u tohoto titulu ale byla minimální.

jap dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK