Kurz eura klesl na nové 18měsíční minimum vůči dolaru

14.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. května (ČTK) - Kurz eura klesl na nové 18měsíční minimum vůči dolaru. Na trhu sílí obavy, že škrty vládních výdajů v eurozóně ohrozí oživování jejího hospodářského růstu.

V elektronickém obchodování se kurz eura snížil až na 1,2423 USD, k minimu z konce listopadu 2008. Poté ale ztrátu zmírnil na 0,8 procenta při 1,2435 USD. Vůči jenu euro oslabilo o 1,3 procenta na 114,57 JPY.

Po dohodě z minulého týdne, že by se na zajištění stability eurozóny mohl uvolnit až jeden bilion dolarů, se kurz eura vyšplhal až k 1,31 dolaru. Poté se ale euro opět dostalo do prodejních tlaků. Investoři se bojí, jaký budou mít dopad tvrdá fiskální opatření Řecka, Španělska a Portugalska na jejich ekonomiku.

"Pokud se kouknete dlouhodobě dopředu, bojí se každý, co budou tato úsporná opatření znamenat pro růst," reagovala Kathy Lienová, ředitelka analýz v newyorské společnosti GFT. Na euro tlačí dolů i očekávání, že Evropská centrální banka bude muset kvůli křehkému oživování ekonomik eurozóny držet úrokové sazby nízko po delší dobu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK